Αλλεργία στο Γάλα Αγελάδας

Αλλεργία στο Γάλα Αγελάδος

Ποια παιδιά την εμφανίζουν:

Η αλλεργία στο γάλα αγελάδος είναι από τις συχνότερες αιτίες τροφικής αλλεργίας στη βρεφική ηλικία. Τα περισσότερα παιδιά με αλλεργία στο γάλα αγελάδος την ξεπερνούν μέχρι την ηλικία των 3-5 ετών.

 

Ποιες οι κατηγορίες αντιδράσεων στο αγελαδινό γάλα και πώς γίνεται η διάγνωσή τους:

  1. Άμεσου τύπου:

Τα συμπτώματα εμφανίζονται 15 λεπτά έως και 2 ώρες μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών και περιλαμβάνουν:

  • Ήπιας ή μέτριας βαρύτητας αλλεργικές αντιδράσεις όπως κνίδωση, οιδήματα στα χείλη ή τα μάτια , κοιλιακό άλγος, εμέτους, διαρροϊκές κενώσεις.
  • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) που εκδηλώνεται με θορυβώδη αναπνοή, οίδημα στη γλώσσα ή στο λαιμό, αλλαγή της χροιάς της φωνής, νωθρότητα, επηρεασμένο επίπεδο συνείδησης.

Η αναφυλαξία είναι ιατρικό επείγον και το παιδί πρέπει άμεσα να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο!

Η διάγνωση αυτού του τύπου της αλλεργίας είναι εύκολη βάση του ιστορικού. Τα τεστ που συνήθως πραγματοποιούνται όπως RAST, patch test είναι συνήθως θετικά.

 

  1. Επιβραδυνόμενου τύπου:

Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2 ή περισσότερες ώρες μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών και περιλαμβάνουν έκζεμα, εμέτους, διαρροϊκές κενώσεις, αιματηρές κενώσεις, συμπτώματα από το αναπνευστικό.

Τα τεστ για την αλλεργία στο γάλα είναι συχνά αρνητικά.

 

  1. Δυσανεξία στη λακτόζη:

Δεν είναι όλες οι αντιδράσεις στα γαλακτοκομικά αλλεργικού τύπου.

Η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζεται με μετεωρισμό, εμέτους, διαρροϊκές κενώσεις. Η δυσανεξία στην λακτόζη οφείλεται στην μόνιμη ή παροδική ανεπάρκεια του ενζύμου λακτάση που ευθύνεται για την πέψη της λακτόζης και δεν είναι κατάσταση απειλητική για τη ζωή.

 

Αντιμετώπιση στο σπίτι:

Η αντιμετώπιση βασίζεται στον αποκλεισμό της πρωτεΐνης του γάλακτος αγελάδας από τη διατροφή. Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο γάλα αγελάδος θα είναι το ίδιο και στο γάλα άλλων ζώων (κατσίκα, πρόβατο). Για να αποκλείσουμε το γάλα αγελάδος από τη διατροφή μας είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων και να αποφεύγουμε οποιοδήποτε τρόφιμο περιέχει γάλα αγελάδος, συστατικά του ή ίχνη αυτών, εκτός και αν λάβουμε άλλη οδηγία από τον γιατρό μας.

Εάν ακολουθούμε δίαιτα ελεύθερη γαλακτοκομικών επί μακρόν ίσως χρειαστούμε συμπλήρωμα ασβεστίου.

Η επανεισαγωγή τον γαλακτοκομικών δεν πρέπει να γίνεται ποτέ εκτός νοσοκομείου και ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν εκδηλώσει αναφυλακτική αντίδραση.

 

Εναλλακτικά γάλατα για βρέφη με αλλεργία στο γάλα αγελάδος:

  • Γάλα σόγιας: Πιθανώς ανεκτό από τα βρέφη με αλλεργία στο γάλα αγελάδος. Συνήθως συστήνεται για βρέφη άνω των 6 μηνών.
  • Γάλατα εκτενώς υδρολυμένα: Τροποποιημένα γάλατα σε σκόνη που έχουν υποστεί επεξεργασία ώστε να διασπαστούν οι πρωτεΐνες του γάλακτος. Είναι, συνήθως, η πρώτη επιλογή στα βρέφη με αλλεργία στο γάλα αγελάδος.
  • Στοιχειακά γάλατα: Είναι τροποποιημένα γάλατα σε σκόνη που έχουν υποστεί επεξεργασία διάσπασης των πρωτεϊνών σε αμινοξέα. Είναι ασφαλή και χρησιμοποιούνται σε όλες τις περιπτώσεις βρεφών με αλλεργία στο γάλα αγελάδος που δεν ανταποκρίνονται στα γάλατα εκτεταμένης υδρόλυσης ή σε περιπτώσεις ιστορικού αναφυλακτικής αντίδρασης.

Τα μερικώς υδρολυμένα γάλατα δεν είναι κατάλληλα για  βρέφη με αλλεργία στο γάλα αγελάδος, καθώς περιέχουν ποσότητα πρωτεΐνης γάλακτος που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα.

 

Πώς αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά:

Το αγελαδινό γάλα ανευρίσκεται σε πληθώρα τροφίμων. Καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο γάλα αγελάδος θα είναι το ίδιο και στο γάλα άλλων ζώων, η αποφυγή όλων των ζωικών γαλακτοκομικών είναι αναγκαία.

Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες όλων των τροφίμων που αγοράζουμε. Είναι, επίσης, σημαντικό να ελέγχουμε και άλλα προϊόντα, για παράδειγμα υπάρχουν στο εμπόριο ειδικές οδοντόπαστες που περιέχουν πρωτεΐνη γάλατος αγελάδος που  αναφέρεται στην ετικέτα σαν  φωσφοπεπτίδια της καζεΐνης με άμορφο φθοριούχο φωσφορικό ασβέστιο.

 

            Τα ακόλουθα τρόφιμα περιέχουν πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδος και θα πρέπει να αποκλείονται απο τη διατροφή:

Αρτοπαρασκευάσματα με γάλα, βούτυρο κτλ Γλυκά με καραμέλα Κονσέρβες Παγωτό
 

Αρωματικά

(φυσικά και τεχνητά)

Δημητριακά συσκευασμένα Κρέμες Πυτιά
Βούτυρο αγελάδος Ενεργειακά ροφήματα Λακταλβουμίνη Υδρολυμένη πρωτεϊνη γάλατος
Βούτυρο

(ζωικής προέλευσης)

Επεξεργασμένα κρέατα (πχ. λουκάνικα) Λακτοφερρίνη Σκόνη τυριού
Βουτυρόγαλα Καζεϊνη Λακτόζη- Λακτουλόζη Σοκολάτες
Γάλα (ζωικής προέλευσης-όλες τις μορφές) Καζεϊνούχα Μαργαρίνη Τυρί

(ζωικής προέλευσης)

Γιαούρτι Κεφίρ Νουγκά, μαντολάτο Φωσφοπεπτίδια καζεϊνης (τσίχλες)

Η λίστα δεν είναι πλήρης και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διαβάζουμε πολύ προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων και να αποφεύγουμε ακόμη και τα ίχνη από γαλακτοκομικά ή επιμέρους συστατικά αυτών.

 

Πώς προστατευόμαστε από την έλλειψη ασβεστίου:

Για τα παιδιά ή τις θηλάζουσες μητέρες σε δίαιτα αποκλεισμού γαλακτοκομικών θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε να λαμβάνουν την ενδεδειγμένη ποσότητα πρωτεϊνών και ασβεστίου.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ασβεστίου ανά ηλικιακή ομάδα είναι:

Ηλικία Ασβέστιο (mg)
1-3 ετών 500
4-8 ετών 700
9-11 ετών 1000
12-18 ετών 1300
Γυναίκες 19-50 ετών 1000
Γυναίκες >50 ετών 1300

 

 

Τα τρόφιμα με τα οποίο μπορούμε να προσλάβουμε το απαιτούμενο ασβέστιο είναι:

Τρόφιμο Μια μερίδα ασβεστίου(Ca)= 250mg Ca
Γάλα 1 ποτήρι
Γιαούρτι 200gr
Tυρί 40gr
Γάλα σόγιας, ρυζιού, αμυγδάλου με τουλάχιστον 120mg/100ml 200ml
Τυρί σόγιας 125-400gr
Αμύγδαλα 100gr
Ταχίνι 75gr
Σαρδέλες

(με το κόκκαλο)

75gr
Σολομός ¼ φλυτζανιού
Σουσάμι 400 gr
Μπρόκολο 5 κούπες